Szkolno-Przedszkolne Koło Wolontariatu "PRZYJACIEL"

Szkolno-Przedszkolne Koło Wolontariatu „PRZYJACIEL” powstało w październiku 2018 roku. Zrzesza uczniów Gimnazjum nr 16 w Kielcach. W ramach swojej działalności członkowie Koła:

• oferują pomoc nauczycielom przedszkola w opiece nad dziećmi, uczestniczą we wspólnych zajęciach, inicjują zabawy, przygotowują pomoce oraz elementy dekoracji;
  • biorą udział w warsztatach i uroczystościach wynikających z kalendarza imprez przedszkolnych;

• w czasie organizowanych w przedszkolu bożonarodzeniowych warsztatów plastycznych wykonali własnoręcznie drobne upominki świąteczne, którymi obdarowali pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej przy ul. Sobieskiego w Kielcach;

• aktywnie włączyli się w akcję charytatywną Diecezjalnego Centrum Wolontariatu  w Kielcach „Zrób szalik z dobroci …”, propagując ją także wśród rodziców i pozostałych członków rodzin przedszkolaków;

• zaangażowali się w akcję zbiórki nowych pluszowych maskotek, gier, zabawek oraz materiałów plastycznych dla najmłodszych pacjentów oddziałów onkologicznych Świętokrzyskiego Centrum Onkologicznego w Kielcach, zorganizowanej przez Fundację Mam Marzenie. Zebrane w przedszkolu zabawki, w Dniu Pluszowego Misia, to jest 25 listopada, trafiły do chorych dzieciaków;

• promowali wśród rodzin przedszkolaków charytatywną zbiórkę monet zainicjowaną przez Fundację Szczęśliwe Dzieciństwo. Zebrane monety posłużyły do zważenia Św. Mikołaja w czasie orszaku Św. Mikołaja w Lublinie 9 grudnia 2018 r.;

• włączyli się w akcję „GÓRA GROSZA” Towarzystwa Nasz Dom, której celem było zebranie funduszy na pomoc dzieciom wychowującym się poza własną rodziną;